Reparera hårddisk med hjälp av gratis programvara

Tvärtemot vad många tror, ifall en dator inte kan starta upp på grund av hårddisk korruption är inte all data förlorad och hårddisken kan även repareras. Det finns två olika typer av hårddisk skador. Den ena kan du fixa på egen hand medans den andra kräver en professionell hjälp i form av dataåterställnings företag.

Fysiska Disk Skada
Fysiska hårddisk skador är det värsta. Dataåterställningen kan endast göras av proffs och kan kosta upp till 10.000 kr (ibland högre). Fysiska skador består vanligtvis av dåliga ställdon armar , skadade skivor eller brända styrkort.

Icke-fysiska Disk Skada
Icke-fysiska disk skador är vad vi kommer att gå igenom i denna artikel. Icke-fysiska disk skador uppstår när operativsystemets filsystem (FAT eller NTFS) blir skadad på grund av en felaktig avstängning. Även om dennan skadan är kan verka riktigt tråkigt (ifall det hindrar dig från att starta datorn) är det lättfixad med viss programvara som redan är med i alla Windows-datorer och en extern USB-hårddisk chassi.

Här är en lista på alla saker du behöver för att följa instruktionerna nedan:

En annan fungerande dator med Windows XP, Vista eller Windows 7
Ta reda på vilken typ av hårddisk du har. Det finns två olika hårddisktyper. Den ena är SATA (liten platt kontakt) och den andra är PATA (också kallad IDE) som har kontakt med cirka 30 stift. En extern USB-hårddisk med en kontakt för den typ av enhet du kommer att anslutas till det.

reparera hårddisk, extern hårddisk, usb hårddisk

Reparera hårddisk med hjälp av gratis programvara är inte särskilt svårt.
Följ dessa steg och utför en icke-fysiska reparation (mjukvara reparation) på icke startbar hårddisk.

1. Ta ut den skadade hårddisken ur datorn.
2. Anslut hårddisken till kontakten på USB-chassit.
3. Anslut en USB-kabel från USB-chassit till den fungerande datorn.
4. Slå på USB-chassit.
5. En extern hårddisk kommer förmodligen att ladda i din lista över tillgängliga hårddiskar. Du kan se den här listan genom att öppna ”Den här datorn” eller ”Dator”. Ta del av enhetsbeteckningen för den externa hårddisken.
6. Nu är det tid att ladda ett program som heter CHKDSK (Check Disk).
7. Klicka på Start (om du är på Windows XP) eller klicka på Windows-globen (längst ner till vänster för Vista och Windows 7).
8. I Windows XP Klicka på Kör och skriv CMD. I Windows Vista och 7 skriv CMD där det står ”Sök program och filer”. Detta kommer att öppna en svart kommandotolk.
9. I kommandotolken skriver du chkdsk ”enhetsbeteckningen du vill kontrollera”: / r och tryck enter. Så här är ett exempel chkdsk g: / r och tryck sedan på Enter.
10. Denna process kan ta timmar att verkställas i värst fall flera dygn.
11. Om det här kommandot slutförs, borde din hårddsik vara tillräckligt reperarad så att du skan starta från den igen.

Ifall hårddisken har några fel på den (dåliga sektorer) är det slutet av sin livslängd och bör bytas så fort som möjligt. Du kommer att kunna se detta i den rapport som kommandot chkdsk visas i slutet av sin sökning.

Incoming search terms:

  • reparera hårddisk program
  • reparera extern hårddisk
  • program för att reparera hårddisk
  • hårddisk reparation program
  • laga extern hårddisk
  • hårddisk program
  • program för reparation av hårddisk
  • program för att laga hårddisk
  • reparationsprogram hårddisk